טיפול זוגי

המתנה הכי טובה שניתן לתת לילדים היא זוגיות טובה. ובעיקר, היא המתנה הכי טובה שאנו יכולים לתת לעצמנו.

מחקר בדק, מהם התחומים המרכזיים המביאים אנשים לטיפול זוגי? והעלה שלושה תחומים מרכזיים:

הרוב באים לטיפול זוגי בשל קשיים בתקשורת – זה כולל גלישה לפינג פונג מילולי בו כל אחד מתבצר בעמדתו. בהלצה, יש אומרים שהגדרת מונולוג זה אחד שמדבר אל עצמו ודיאלוג זה בעצם שניים המדברים בעיקר אל עצמם. בטיפול זוגי ניתן ללמוד כיצד לפתח הקשבה הדדית וכן כיצד להתעמת בצורה יעילה בלי למחוק את הזולת ובלי להימחק. כמו כן התקשורת כוללת תחומי חיים נוספים כמו כסף, יחסי מין, חינוך ילדים ומשפחה מורחבת. משום מה, זוגות רבים לא מפתחים דיאלוג פורה וכנה בתחומים חשובים כגון אלו. בטיפול זוגי ניתן ללמוד ולתרגל כיצד להפוך תחומים אלו ואחרים מפרקטיקה טכנית לסוג אחר ונוסף של דיאלוג משמעותי.

התחום הבא המביא זוגות לטיפול זוגי הנו מאבקי כוח – הטריטוריה הצפופה ושחיקת המרווח שבין בני הזוג יכולים ליצור תחושת איום בו כל אחד חש שהשני נוגס בחלקו. הערבוב הרגשי והתלות ההדדית יכולים ליצור מתח. גם כאן, תחומים כמו כסף, יחסי מין חינוך ילדים ומשפחה מורחבת יכולים לשמש בשירות מאבקי הכוחות בכפיית עמדות או בהימנעות בכדי להשיג שליטה. מצב שכיח זה מצריך עבודת דיפרנסיאציה והעלאת רמת המובחנות (Bowen) שהם חלק מתהליכי הטיפול הזוגי, המאפשרים מרווח של דיון וחוויית שיתוף במקום דריכה על יבלות הדדיות.

התחום האחרון (במחקר זה) הנו ציפיות מוגזמות מחיי הנישואין – בעצם, הרבה מבעיות האנושות נובעות מציפיות לא מותאמות למציאות. אך הפנטזיה הזוגית בייחוד כוללת אוטופיה רומנטית מושרשת היטב בתרבות, ומוטמעת מגיל צעיר מאד ופעמים רבות אינה תואמת את החיים בפועל. לעיתים מדובר בנפילה משמיים לארץ, נפילה הכוללת תהליכי אבל ואבדן, ותהליכי קבלת המציאות והאחר על כל חלקיו. תהליך זה הוא חלק מהאהבה הבוגרת בה כל אחד רואה את השני 'בלבן של העין' כפי שהוא ולומד לאהוב מחדש. יחד עם זאת מתחילים להביט אל אופק משותף יותר ומציאותי יותר. תהליכי עיבוד אלו אפשריים באמצעות טיפול זוגי.